Blog

Actualiteiten

Blog

Actualiteiten

Volg Finch op Linkedin om de hoogte te blijven

Overzicht

De almachtige aandeelhouder en de (on)mogelijkheden van het enquêterecht

6 oktober 2023|

Het enquêterecht is ontworpen voor ondernemingen met meerdere aandeelhouders. Maar soms vindt wanbeleid zijn oorsprong in het gedrag van de enig aandeelhouder. Job Staal en Stefan Holterman scheven in een artikel welke oplossingen het enquêterecht dan biedt, en deden aanbevelingen hoe men in zulke situaties het belang van de vennootschap en haar onderneming kan waarborgen.

Publicatie: Hoge Raad verduidelijkt wanneer sprake is van een feitelijk beleidsbepaler

14 juli 2023|

In geval van een faillissement kunnen niet alleen bestuurders, maar ook feitelijk beleidsbepalers onder omstandigheden aansprakelijk worden gesteld voor het faillissementstekort. Benieuwd of u als feitelijk beleidsbepaler kan worden aangemerkt? Koen Rutten en Carlijn Tjoa schreven naar aanleiding van een recente uitspraak van de Hoge Raad een artikel en geven daarin enkele concrete voorbeelden van situaties waarin iemand wel of juist niet als feitelijk beleidsbepaler kan worden aangemerkt.

De nieuwe Corporate Governance Code: duurzaamheid, diversiteit & inclusie en dialoog

15 mei 2023|

Dieuwertje de Leeuw schreef voor het tijdschrift Bedrijfsjuridische Berichten een artikel over de geactualiseerde Corporate Governance Code. Zij gaat daarbij in op de wijzingen ten opzichte van de vorige versie en op welke wijze de ‘best practices’ zijn aangepast en aangevuld. Tot slot werpt zij een blik op de toekomst van de Corporate Governance Code.

Informatievorderingen voor (periodieke) bronnen van inkomsten

18 april 2023|

Een schuldeiser kan soms inzage krijgen in de inkomsten van zijn schuldenaar. Geldt dat alleen voor periodieke inkomsten? Volgens Koen Rutten en Youp Pletting niet. Zij menen dat de schuldenaar óók opgave moet doen van onregelmatige inkomsten en schreven voor het tijdschrift Jurisprudentie Burgerlijk Procesrecht een annotatie bij het vonnis van de rechtbank Amsterdam van 8 september 2022.

Publicatie: OK grijpt stevig in in governancestructuur Reinier Haga Groep

21 maart 2023|

Stefan Holterman en Tom Dijkhuizen schreven voor Bedrijfsjuridische berichten een artikel over de beschikking van de Ondernemingskamer van 16 november 2022 inzake de (governancestructuur van de) Reinier Haga Groep. Naast een inhoudelijke bespreking van deze beschikking gaan zij in op een aantal inzichten die de beschikking de praktijk geeft.

Nieuw advocaten­kantoor Finch gespeciali­seerd in zakelijke geschillen

1 oktober 2022|

Op 1 oktober opent advocatenkantoor Finch haar deuren in het centrum van Utrecht. Het nieuwe kantoor is gespecialiseerd in het oplossen van zakelijke geschillen. Finch is opgericht door Stefan Holterman, Dieuwertje de Leeuw, Maarten Mussche en Koen Rutten. Zij zijn als advocaat en partner aan het kantoor verbonden.